KUR’AN-I KERİM’İ ÖĞRENİRKEN:
Kur’an okumayı kısa bir zamanda öğrenebiliriz. Ancak, öğrendikten sonra Kur’an okumayı ihmal etmemeli, okumaya ve dinlemeye her gün zaman ayırmalıyız. Çünkü Kur’an bizim rehberimizdir. Dünya ve ahiret hayatımızı aydınlatır.
KUR’AN-I KERİM’İ OKUMANIN EDEPLERİ
»Abdestli olmalı.
»Kur’an’a hürmeten temiz bir yerde bulunmalı.
»Huşu, gönül huzuru ve ağırbaşlılıkla okumalı.
»Okumaya başlamadan önce misvaklanmalı veya dişlerini fırçalamalı.
»Kur’an okumaya başlarken “Eûzübillehi mineşşeytanir raciym” söylenmeli. Çünkü Yüce Allah: “Kur’an okuduğun zaman kovulmuş şeytandan Allah’a sığın. Nahl-98”. buyurmuştur.
»Kur’an okurken “tertil” üzere medd ve idğamlarına dikkat ederek, yani her harfin hakkını vererek okunmalıdır. Çünkü Yüce Allah: “Kur’an’ı tertille oku. Müzzemmil-4 buyurmuştur.
»Okuduklarını düşünmeli ve anlamalıdır. Çünkü Kur’an’ı okumaktaki en büyük maksat budur. Çünkü Yüce Allah: “Bu öyle mübarek bir kitaptır ki biz onu, ayetlerini düşünüp anlasınlar diye sana indirdik. Sad-29” buyurmuştur.
»Kur’an ayetlerinin müjde ve sakındırmalarından etkilenmelidir.
»Kur'an-ı kerime dokunmak için, temiz el gerektiği gibi, onu okumak için de, temiz kalb gerekir. Allahü teâlânın büyüklüğünü bilmeyen, Kur'an-ı kerimin büyüklüğünü anlayamaz. Allahü teâlânın büyüklüğünü anlamak için de, Onun sıfatlarını ve yarattıklarını düşünmek gerekir.
KUR’AN-I KERİM ALFABESİ:
Üstün; ince harflere “e”, kalın harflere “a” sesi verir.
Esre; ince harflere “i”, kalın harflere “ı” sesi verir.
Ötre; ince harflere “ü”, kalın harflere “u” sesi verir.
Ancak, yukarıda da söylediğimiz gibi, Türkçede sesler Arapçadaki sesleri tam olarak karşılamamaktadır.
“Kur’an okuyunuz. Çünkü o, kıyamet günü okuyanlara şefaat edecektir.” Hz. Muhammed (s.a.a.)